Bingo är ett mycket enkelt turspel som har spelats i generationer. Idag har denna klassiska spelform utökats till ett flertal former som numera både kan spelas på nätet och i bingohallar. Nätet har dock givit uppkomst till nyare former som innebär att två olika kan blandas upp till en form av bingo samtidigt som man kan belönas med jackpottar osv. Här följer en kort beskrivning av olika bingovarianter.

Mönsterbingo

En form av den vanliga 75 bollarsbingon är mönsterbingon som istället för att leda till fyllda rader ska bilda ett mönster på bingobrickan. Mönstret kan vara enkla siffror eller symboler eller fantasifulla skapelser som det ligger en del kreativitet bakom. På nätet kan man också få en jackpott om man bildar mönstret inom ett visst antal utropade nummer. Än så länge är mönsterbingo inte lika förekommande på internet som klassisk bingo men det tar sig allt mer och i framtiden blir det säkerligen en mer påtaglig variant.
Singelbingo
Spela bingo helt ensam utan att bero på andra människors bingobrickor. Det fastställda beloppet på prispengarna har med din egen insats att göra. Vissa tycker dock att det kan kännas lite ”isolerat” att spela singelbingo men fördelen är att du kan sätta igång direkt när brickan är köpt.

Den klassiska bingon

5X5 rader och nummer mellan 1-75: det är den klassiska bingovarianten som är mest förekommande i både bingohallar och på nätet. Det gäller att få fem i rad i vilken riktning som helst för att vinna. Enkelt och spännande, enligt många.

Kobingo

Nej, detta är inget skämt utan en variant som innebär att bingobrickans rutor är indelade i en kohage istället. Du som spelare ska sedan satsa en slant på att kon lägger en komocka i en viss ruta och när det har blivit en rad av dessa så kan du ropa bingo.

Variantbingo

Variantbingo är en mer utökad form av vanlig bingo, kan man säga. Istället för en stor bingobricka blir varje spelare försedd med tre stycken där nummer 1-75 finns med. Skillnaden är att spelet fortsätter även när någon har ropat bingo. Den som lyckas få full pott genom att fylla en hel bricka, vinner högsta vinsten men vinster delas även ut när någon får en, två, tre eller fyra fyllda rader. Potten fördelas över 5 dragningar, vilket ger större chanser. Tycker du att denna variant verkar lovande så kan vi glädja dig med att den är vanlig på både nätet och i bingohallarna.

90 bollars bingo

Detta är också en utökad form av den klassiska bingon och även här blir potten fördelad över flera dragningar. Dock sker endast vinsten om man lyckas pricka in en vågrät rad. I den traditionella 75 bollarsbingon är det numren 1-75 som gäller medan det i 90 bollarsbingon består av nummer upp till siffran 90. Ofta avslutas också omgången innan alla 90 bollarna är dragna.

Bilbingo

Vill du hellre sitta i din bil och spela bingo så kan du prova bilbingo som alternativ. Detta är mycket populärt i Jämtland. Man lyssnar då på radion för att höra numren och när det ska ropas bingo, så är det biltutan som får stå för oväsendet. Det finns också flera variationer där turnummer, ”rövare” och väntspel är inkluderat.